Nicciz Råttbo


~•.(¯`'•.¸*Bad Seed's Rattery*

Kontakt

 Jag vill gärna att så många som möjligt av mina köpare besöker mig minst en gång. Antingen under råttans uppväxt eller vid leverans. Självklart har jag överseende med geografiska avstånd. Jag bor i Stockholm och reser ganska mycket så kan ofta hjälpa till med leverans av ungar. Annars är råttmänniskor väldigt hjälpsamma och ofta på resande fot. Så låt inte avstånd avskräcka er, det brukar alltid lösa sig på ett eller annat sätt. Är du intresserad av att köpa råtta ifrån mig läs nedan.

Jag har uppmärksammat att många inte har outlook, min mail är nicciz.rattery (a) gmail.com

Köpa råtta av mig / att vara Fodervärd

          

Bad Seed's stödjer forskningsfonden genom att bidra med 50 kr per såld råtta. Till december numret av HusRåttan, SRS medlemstidning kommer jag räkna ihop årets insamling och publicera ett Tack till samtliga köpare som hjälpt till att göra detta möjligt. :)

Vill man själv skänka valfritt bidrag till forskningsfonden är man välkommen att göra detta på PG 4903484-6 och märka inbetalningen med Forskningsfonden!

 

Från 2010.02.18 levereras inga råttbebisar utan ett i förväg underskrivet köpeskontrakt. Om du är intresserad av att köpa en råtta ifrån mig så skriv ett mail och berätta lite om dig själv. Hur länge du haft råttor, eller om det är dina första. Vad dem kommer få för mat, planerat boende osv. Jag förbehåller mig rätten att välja köpare utifrån vilka jag tycker lämpar sig bäst. Det betyder inte nödvändigtvis dem med mest erfarenhet utan snarare dem jag får bäst kontakt med, då vidare kontakt och uppdateringar har stor vikt för mitt framtida avelsarbete. Tidigare köpare har viss förtur. Inga ungar säljs till personer under 18. Och självklart inte som ensamråttor. En råtta kostar 300 skr oavsett fenotyp. Omplaceringar till avel 250 skr och ev. andra omplaceringar beror på ålder och dylikt. Är man fodervärd betalar man ingenting för råttan utan underlåter sig att hålla den tillgänglig för ev. avel.  

Innan jag stärkt linjer och sett hur dem utvecklas, säljs ungarna utan avelskontrakt. Ungar ifrån mig säljs alltså i första hand till sällskapshem och inte till andra uppfödare. Och sist men inte minst, inga regler utan undantag. Jag gör hellre en bedömning utifrån varje köpare än håller mina regler benhårt.

När du köpt en råtta ifrån mig får du en livslång support och är även garanterad möjligheten att lämna tillbaka råttan oavsett orsak. Dock utgår ingen ersättning, jag hjälper gärna till att hitta ett nytt hem om råttan måste omplaceras och jag själv inte kan ta emot den pga av karantän eller dylikt. Den är minst 5 veckor och väger minst 80g. Den är registrerad alternativt under registrering i SRS (Svenska råttsällskapet) Den är uppfödd i hemmamiljö och hanterad dagligen. Du har även möjlighet att träffa föräldrar, syskon och andra ev. släktingar. 

 
Kontakta mig

Att vara Fodervärd

Vad innebär det att vara fodervärd?

Enkelt förklarat så innebär det att man som fodervärd inte erlägger någon köpesumma för råttan och helt enkelt tar till sig råttan och vårdar den som sin egna, men jag som uppfödare/överlåtare får använda råttan i avel inom en överenskommen tid eller till ett visst antal kullar. Detta kan se lite olika ut men ett helfoderavtal sträcker sig normalt till 12-15 mån (hona) och hela livet för hane. Under denna period kan jag ta det antal kullar som överenskommits enligt avtal och i enlighet med SRS rekommendationer för registrerade uppfödare.

 

Vem passar som fodervärd?

I första hand ser jag gärna att den som är fodervärd har en god baserfarenhet av råttor och deras beteende. Detta är såklart för att man som fodervärd är till stor utvärderingshjälp i hurvida råttan passar i avel eller ej. Man får gärna ha ett utställningsintresse och ett genuint intresse för mer kunskap. 

Låna för avel

Man kan låna avelsråttor av mig. Antingen mot en unge från kullen eller motsvarande summa i språngavgift. När man lånar en råtta för avel krävs det att man skriver på ett avtal. Tyvärr har jag fått erfara att alla inte är pålitliga. Jag vill dock veta så mycket som möjligt om den tilltänkta parningen och dina tankar kring avel och avelsetik. Under särskilda omständigheter kan honor paras och omplaceras, exempelvis vid export för att främja andras avelsarbete till en kostnad av 600skr inklusive veterinär intyg.(Norge)

Min avelsfilosofi

Jag kommer följa SRS rekommendationer och grundregler (Läs dessa här) samt utöver:


  • Inte låta hanar under tolv månader gå i avel. Om det inte föreligger särskilda skäl. Men inte under några omständigheter under 7mån.

  • Som grundregel endast ta en kull per hona. Men under inga omständigheter fler än två pga. påfrestningarna det innebär.
  • Endast avla på helt sjukdoms fria djur. Inget utöver en vanlig förkylning eller enkel ohyra accepteras

  • Linjer med flertalet tumörer på unga djur kommer avslutas

  • Endast flockfungerande råttor med ett bra helhets temperament kommer att användas.

  • Avsluta linjer med flera kända fall av ärftlig aggressivitet (Sett till procenten.) 

  • Mina kullar kommer tas med mottot, hellre ingen kull än en tvivelaktig

  • Inga friska ungar kommer kullas

  • Alla oförklarliga dödsfall med vikt för framtida avelsarbete kommer att skickas till behörig veterinär eller annan anstalt för obduktion, vid misstanke om virus eller annan pågående smitta försätts uppfödning i behörig karantän. En gång per år kommer det skickas blod eller kroppar för bakterieanalys. Ett nollprov togs nov. 2008.

Playbill self cinnamon

 

Jag kommer att bygga upp min uppfödning på avkommor efter en dansk importerad bl eubk dumbo rex. Han avlivades när han var tre år och fyra månader pga. bakbens svaghet och ålderdom. Han är far till de flesta som just nu är till tänkta till avel. Han liksom sina avkommor har alltid accepterat nya flockmedlemmar på ett välkomnade sätt och han har aldrig behövt hävda sin alfa position. 

 Jag har dock medvetet valt att inte avla på honor efter honom då mödrarna i mycket har okänd bakgrund. Även om de har hållit måttet väljer jag att vänta ut hanarna för att para med honor med känd bakgrund. Med känd bakgrund menar jag inte en lång stamtavla, utan en stamtavla där man vet något om djuren, deras sjukdomar och uppfödarna bakom. Jag kommer därför inledningsvis lägga extremt stor vikt på släktforskning. 

 Jag vet att jag med denna start tar en stor risk, men jag vill inte låta deras temperament och ypperliga flock känsla gå till spillo. Samtidigt kommer jag tidigt att märka om jag bara har råkat på en lyckosam generation. Å andra sidan förefaller temperaments problem i procentuell minoritet då jag har fyra olika kullar från denna hane och alla med olika mödrar. Där inga problem hittills har uppdagats, vare sig i temperament eller i sjukdoms förlopp. Undantaget är en hane som av okänd anledning avled en vecka innan sin första årsdag. Från den kullen har jag dock tre andra, en hane och två honor. Jag har även med flit valt ut två eller fler ur varje kull för att de ska ha växt upp i samma miljö och för att kunna ge dem en mer rättvis bedömning och jämförelse med övriga kullsyskon utspridda bland andra ägare.

 

 Jag kommer som det ser i dagsläget koncentrera mig till honor importerade från Danmark, vilket kommer att ställa till det färgmässigt då Danmark följer den engelska standarden. Och sällan färgavlar. Så om jag ens kommer ha några djur att ställa ut under ev. framtida provår är just nu tveksamt. Så därför ligger alla dessa tankar i dvala tillsvidare. Jag kommer iaf med hänsyn till detta åsidosätta framtida färg och teckningsmål och koncentrera mig på self, european berkshire i färger som blue (aa-gg),och russian blue (aa-rbrb) andra färger, varianter och teckningar kan förekomma såsom rex, dumbos och velveteen.

 

Vill du veta mer om mina tankar, åsikter och värderingar angående avel är du hjärtligt välkommen att kontakta mig.